Tradycyjne obiady ze schabem wieprzowym – 3 sprawdzone przepisy


Tradycyjne

Schab wieprzowy to jeden z filarów polskiej kuchni – delikatne, chude mięso, które można przygotować na wiele sposobów. Od panierowanych kotletów po duszone plastry w sosie – oto trzy tradycyjne przepisy, które sprawdzą się na rodzinny obiad.



1. Kotlety schabowe panierowane

Składniki (na 4 porcje):

  • 4 plastry schabu (ok. 1 cm grubości)

  • sól i pieprz

  • 2 jajka

  • bułka tarta

  • mąka pszenna

  • smalec lub olej do smażenia


Przygotowanie:

  1. Rozbij plastry mięsa tłuczkiem na cienkie kotlety.

  2. Oprósz solą i pieprzem.

  3. Obtocz kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.

  4. Smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.

  5. Podawaj z ziemniakami i zasmażaną kapustą lub buraczkami.



2. Schab duszony w sosie własnym

Składniki:

  • 600 g schabu w plastrach

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 szklanki bulionu

  • 1 liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego

  • sól, pieprz, majeranek

  • 1 łyżka mąki (opcjonalnie)


Przygotowanie:

  1. Mięso przypraw solą, pieprzem i majerankiem.

  2. Obsmaż je na niewielkiej ilości oleju do zrumienienia.

  3. Dodaj pokrojoną cebulę i czosnek, chwilę podsmaż.

  4. Zalej bulionem, dodaj przyprawy, duś pod przykryciem ok. 1 godziny.

  5. Jeśli chcesz zagęścić sos – wymieszaj łyżkę mąki z odrobiną wody i wlej do garnka, zagotuj.

  6. Podawaj z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym.



3. Schab pieczony z czosnkiem i majerankiem


Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 łyżka majeranku

  • sól, pieprz

  • 1 łyżka oleju

  • 1/2 szklanki wody lub bulionu


Przygotowanie:

  1. Natrzyj mięso przeciśniętym czosnkiem, solą, pieprzem i majerankiem.

  2. Odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny (najlepiej na noc).

  3. Obsmaż na patelni ze wszystkich stron.

  4. Przełóż do naczynia żaroodpornego, podlej wodą lub bulionem.

  5. Piecz w 180°C przez około 1,5 godziny, podlewając sosem co jakiś czas.

  6. Podawaj na ciepło z kluskami śląskimi lub jako wędlina na zimno.

 


Te przepisy to klasyka polskiego obiadu, która nigdy nie wychodzi z mody. Każdy z nich można urozmaicić warzywami, domowymi surówkami lub sezonowymi dodatkami. Smacznego!