Lemoniady z darów lata!


Lemoniady

Klasyczna lemoniada cytrynowa

Składniki (na 1 litr):

  • 3 duże cytryny
  • 100 g cukru (lub miodu)
  • 1 l zimnej wody (może być gazowana)
  • Kostki lodu
  • Kilka listków mięty

Przygotowanie:

  1. Wyciśnij sok z cytryn i przecedź przez sitko.
  2. Wymieszaj sok z cukrem do rozpuszczenia.
  3. Dodaj wodę i dobrze wymieszaj.
  4. Podawaj z lodem i miętą.


 

Lemoniada truskawkowa

Składniki:

  • 250 g świeżych truskawek
  • 2 cytryny
  • 2–3 łyżki miodu lub syropu z agawy
  • 800 ml wody (gazowanej lub nie)
  • Lód, mięta do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Zblenduj truskawki z miodem i sokiem z cytryn.
  2. Przecedź przez sitko dla klarownego efektu.
  3. Dodaj wodę, wymieszaj.
  4. Podawaj z lodem i świeżymi truskawkami.


 


Lemoniada jagodowo-bazylia

Składniki:

  • 200 g borówek lub jagód
  • 2 cytryny
  • 1 limonka
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • Kilka listków bazylii
  • 1 l wody gazowanej

Przygotowanie:

  1. Zmiksuj jagody z cukrem i sokiem z cytryny oraz limonki.
  2. Dodaj wodę, posiekaną bazylię i lód.
  3. Wymieszaj i podawaj z całymi jagodami i liśćmi bazylii.

 



Lemoniada ananasowo-imbirowa

Składniki:

  • 300 ml soku ananasowego
  • 1 cytryna
  • Kawałek świeżego imbiru (ok. 2 cm),starty
  • 2 łyżki miodu
  • 700 ml wody
  • Lód i listki mięty

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj sok ananasowy z sokiem z cytryny, miodem i imbirem.
  2. Dodaj wodę i dobrze wymieszaj.
  3. Podawaj z lodem i świeżą miętą.


 
 Lemoniada ogórkowo-limonkowa


Składniki:

  • 1 długi ogórek
  • 2 limonki
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 litr wody gazowanej
  • Lód, mięta

Przygotowanie:

  1. Zetrzyj ogórka na tarce i odciśnij sok.
  2. Wymieszaj z sokiem z limonek i cukrem.
  3. Dodaj wodę i lód, udekoruj ogórkiem i miętą.



 

 Lemoniada arbuzowa – słodka i orzeźwiająca

Składniki (na ok. 1,5 litra):

  • 800 g miąższu z arbuza (bez pestek)
  • 2–3 cytryny
  • 2 łyżki miodu lub cukru trzcinowego (opcjonalnie)
  • 500 ml zimnej wody (gazowanej lub nie)
  • Kilka listków mięty
  • Kostki lodu

Przygotowanie:

  1. Pokrój arbuza w kostkę, usuń pestki i zblenduj na gładką masę.
  2. Przetrzyj przez sitko, jeśli chcesz uzyskać klarowną lemoniadę.
  3. Dodaj sok z cytryn oraz miód lub cukier, wymieszaj do rozpuszczenia.
  4. Wlej zimną wodę i delikatnie zamieszaj.
  5. Podawaj z dużą ilością lodu, listkami mięty i plasterkiem cytryny lub arbuza na dekorację.

 
Możesz też dorzucić kilka kawałków mrożonego arbuza zamiast lodu – doda smaku i nie rozwodni napoju.