
Ciasto:
Nadzienie (prostsza wersja):
Do wykończenia:
1. Zrób rozczyn:
W ciepłym mleku rozpuść drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Odstaw na 10–15 minut, aż zacznie rosnąć.
2. Wyrób ciasto:
Do miski wsyp resztę mąki, cukier, sól, cukier wanilinowy, jajko, żółtko i
rozczyn. Wyrabiaj (ręcznie lub mikserem z hakiem) ok. 10 minut, dolewając
masło. Ciasto ma być gładkie i elastyczne.
Odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.
3. Zrób nadzienie:
Wszystkie składniki wymieszaj na gęstą masę. Jeśli jest zbyt sucha – dodaj odrobinę mleka lub masła.
4. Formowanie:
Ciasto podziel na 2 części. Każdą rozwałkuj w koło i podziel na trójkąty
(jak pizzę).
Na szerszy koniec każdego trójkąta nałóż nadzienie i zwiń w rogalik.
5. Pieczenie:
Ułóż na blasze, przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut do podrośnięcia.
Posmaruj jajkiem i piecz w 180°C przez ok. 20–25 minut (aż będą złote).
6. Wykończenie:
Po lekkim ostudzeniu polukruj i posyp orzechami.